Van idee tot wonen in een Tiny house

februari 26, 2019 0 Door Caroline

Van het idee tot het wonen in een Tiny house heeft 1 jaar geduurd. We hadden een leuk koophuis in Den Haag, maar waren opzoek naar meer buitenruimte zodat we kippen konden houden en misschien ook wat andere boerderij dieren met een grote moestuin. Ik heb avonden Funda af gescrolled en we zijn een paar boerderijen gaan bezichtigen, maar het was ‘het’ toch niet: boerderij te groot, te af gelegen, te duur. Ons boerderij idee hebben we maar even laten gaan, toch nog zoekende naar een andere oplossing om meer buiten te leven. Toen ik hoorde dat familie van ons Natasja en Gerbrand van groenmanieren.nl┬áplannen hadden om een Tiny house te bouwen, vond ik het onwijs interessant maar tiny is wel heel klein dacht ik toen. Ik volgde Natasja’s ontspul blogs en was toch wel heel gefascineerd, maar Tiny house met een kind, hoe dan.. nee dat past niet, dit is niet voor ons dacht ik toen.

De zomer van 2018 zijn we voor het eerst op fietsvakantie geweest met de tent. 1 Maand in Nederland met 2 fietsen en alles wat we nodig hadden in onze fietstassen. We hadden alleen maar regen. In totaal hebben we 4 droge dagen, maar wat een vrijheid, wat een avontuur! Het was 1 van onze mooiste vakanties ooit. Alleen maar buiten zijn, om elke hoek een nieuw avontuur en Lola was helemaal in haar nopjes. Alles wat we nodig hadden: tent, slaapmatjes, kleding, kookgerei hadden we mee in onze fietstassen. Je hebt eigenlijk niet zoveel spullen nodig en Lola vermaakte haar wel met wat ze vond: takjes, bloemen, spelkameraadjes. Toen we terug in ons koophuis waren, was er een nieuw avontuur aan het broeien: een Tiny house. Want als je een maand kunt wonen in een tent ,waarom niet permanent wonen in een Tiny house. De gedachten dat het niet ging passen in een Tiny house was door de fietsvakantie helemaal veranderd.

Natasja en Gerbrand hadden al hun Tiny house kennis met ons gedeeld en die avond wisten we het zeker, we gaan ervoor! Huisje verkocht (op het juiste moment en heel snel), want om een Tiny house te bouwen heb je geld nodig. Je kan geen lening aangaan bij de bank voor een Tiny house. En daar zat ik weer op Funda te scrollen, te zoeken naar een appartement om te huren. De huurprijzen waren niet normaal hoog. Manfred kwam met het leuke idee om tijdelijk in een camper te wonen. Zo gezegd, zo gedaan en was gelijk een goede test om tiny te wonen!

Het was een super leuke tijd in de camper, alleen maar buiten leven meer mentale vrijheid. Ik kreeg vaak de vraag vindt Lola het wel leuk in een camper. We stonden op een groot vakantiepark waar Lola vrij kon fietsen en spelen, er was een vriendinnetje van haar school die ook tijdelijk op het vakantiepark woonde waar ze heel veel met speelde, er was een zwembad en entertainment. Noem maar op. Lola had de tijd van haar leven. Remco Wagenaar van Framed had intussen een super mooi en functioneel plan getekend van ons tiny house, nu nog iemand die hem kan bouwen.

Zelf bouwen was geen optie voor ons. We zijn wel handig maar niet zo handig. Ties Bosman van Your tiny house had op mijn oproepje ‘ wie wil ons tiny house bouwen’ op Facebook gereageerd. Die zelfde dag zijn we naar zijn werkplaats gereden, daar stond een mooi tiny house wat hij had gebouwd en het gevoel zat goed. Augustus 2018 begon hij aan de bouw van ons tiny house.

In tussentijd zijn we opzoek gegaan naar een plekje voor ons tiny house, dit bleek het moeilijkste van heel ons avontuur te zijn. Er bestaan nog niet heel veel plekken waar je legaal mag staan en als er plannen zijn vanuit de gemeente duurt het toch een tijdje tot de plekken echt gerealiseerd worden. We hebben ons in verschillende initiatief groepen ingeschreven en de website van tiny house Nederland goed in de gaten gehouden over alle ontwikkelingen over plekken in Nederland. We zijn niet echt plaats gebonden dus konden we overal in Nederland staan, enkel voor een school voor Lola maar dan gingen we zoeken op de moment dat we een plekje vonden. Er stond een oproepje op de Facebookpagina van tiny house Nederland dat tiny house Alkmaar nog een bewoner(s) zochten en heb als de bliksem op gereageerd. In spanning hebben we op reactie gewacht en ja hoor, we mochten even langskomen het klikte meteen met alle bewoners enzo wij waren de nieuwe tiny house bewoners van tiny house Alkmaar.

Wij zijn heel blij dat we ons gevoel hebben gevolgd en onze droom hebben waargemaakt! Het is zo fijn om hier te wonen en we beseffen dat we heel veel geluk hebben gehad met het vinden van een plek. Ook hebben we zoveel mooie mensen ontmoet in ons avontuur! Het ging niet allemaal vanzelf en met bloed, zweet en tranen is het ons wel gelukt. Ik ben eens nieuwsgierig wat ons avontuur nog allemaal gaat brengen, want het is nog niet afgelopen zeker niet als je zelfvoorzienend woont.

Caroline

Please follow and like us: