Waarom tiny wonen?

december 19, 2019 0 Door Caroline

Ik krijg heel vaak de vraag: ‘Waarom zijn jullie tiny gaan wonen en was het noodgedwongen?’ In begin vond ik het een heel rare vraag. Noodgewongen om tiny te gaan wonen. nee, natuurlijk niet. Na even nadenken snapte ik de vraag. De huizenmarkt in Nederland is zo enorm gestegen door de lage hypotheekrente. Huizen gaan als zoete broodjes over de toonbank. Mensen staan in rijen om een koophuis te gaan bezichtigen of er wordt al een veel hoger bod uitgebracht op de vraagprijs voor het huis wordt bezichtigd. Hierdoor kan je als starter niet opbieden tegen investeerders. Het is een gekkenhuis geworden. Dus als mensen nu aan mij vragen is het noodgedwongen dat jullie in een tiny house wonen. Nee, voor al deze gekkigheid op de huizenmarkt zaten wij al met het idee in ons hoofd.

Er waren verschillende motivaties om tiny te gaan wonen. Wij zijn echte buitenmensen, we houden van de natuur. Vroeger in ons mooi koophuis zaten wij tot laat buiten met een lekker biertje terwijl dat iedereen achter de tv was gekluisterd. We hebben wel eens de tent opgezet in de tuin om heerlijk even buiten te slapen. ja, zo graag houden wij van buiten. Nu was onze tuin kleiner dan ons huis maar wij waren bijna nooit in ons huis. Dit klopte niet.

weer of geen weer we zaten altijd buiten in de tuin.

Ik voelde me een slaaf van hypotheek, rekeningen, spullen. Wij werkte beide, het meeste geld ging naar hypotheek, verzekeringen, eten, elektriciteit, abonnementen, enz… en op het einde hadden we een beetje geld over om leuke dingen te doen en oja sparen als dat lukte. Eigenlijk werkte we om onze basisbehoefte, onderdak en voedsel te kunnen betalen. Dat heb ik altijd zo raar gevonden want hoe groter je huis hoe hoger je hypotheek, hoe meer je moet werken, hoe minder je thuis bent en dus niet kunt genieten van waar je voor werkt. Nu het is niet zo als je tiny woont dat je geen rekeningen meer hebt, het is alleen minder zeker als je zelfvoorzienend bent. Waardoor er meer overblijft om leuke dingen te doen. Genieten van waar je wel voor werkt.

Ik merk dat iedereen altijd maar tijdstress heeft. Kom ik een bekende tegen en dan gaat het meestal zo:

hey, hoe is het? ja goed. alleen druk druk. Was deze morgen al bijna te laat op school om de kinderen af te zetten. Moest ik gelijk door naar mijn afspraak dan snel, snel , snel boodschappen doen, onderweg nog wat kerstcadeaus ophalen. Was er een vrouw en die deed echt uren om haar boodschappen te pakken en stond er een hele rij bij de Intertoys, net op tijd terug om de kinderen weer van school te halen en dan snel, snel koken, eten, kinderen bad, bed. Dat ken je toch Caroline hebben we allemaal….

Ja eigenlijk wel. Met gevolg gestresste automobilisten, zuchtende en klagende mensen in de rij bij de kassa, onnodige ruzies in het openbaar, verkeersongelukken, burn-outs, enz.. en waarom? Time is money. Ik denk dat tijd het kostbaarste is wat een mens kan hebben. Het eerste jaar van tiny wonen gaat het drukke leventje gewoon verder, het is een soort van: “zo hoort het” gevoel, maar dit gevoel krijgt nu plaats voor: tijd om even niets te doen of meer tijd voor elkaar.

Ok, ik zeg het nog 1 keer: Wij HOUDEN VAN DE NATUUR. Buiten zijn, in de natuur zijn is de beste gratis therapie die er is voor ons. Het is er altijd zo mooi en stil. Heerlijk. Waarom niet onze ecologische voetafdruk verminderen door kleiner te gaan wonen, minder nieuwe spullen te kopen, onze eigen elektriciteit op te wekken door zonne-energie . Zorg dragen voor moeder natuur. Al deze motivaties hebben ons ertoe gezet om tiny te gaan wonen.

Wij kunnen als gezin makkelijk op een kleine opervlakte leven, ik moet eerlijk zeggen dit moet je ook liggen en aanspreken. Ik zeg niet dat iedereen klein of tiny moet wonen om de aarde te redden. Als iedereen op zijn eigen manier waar hij zich prettig bij voelt een steentje bijdraagt om de natuur minder te belasten komen we al een heel eind.
Please follow and like us: