Wij zijn blij als het regent!

februari 5, 2019 2 Door Caroline

Water hebben we nodig! In ons dagelijks leven gebruikt een persoon drinkwater om zich te douche, drinken, koken, schoonmaken, wc door te spoelen, enz..

met dit te onderzoeken en tegenkwam hoeveel we verbruiken stond mijn mond wagenwijd open van verbazing

119 liter x 3 personen= 357 liter per dag. Dit is zelfvoorzienend onmogelijk! Wij vangen regenwater op via het dak, dit gaat in een tank van 1500 liter. Doormiddel van een pomp gaat het water door 4 filtersystemen zodat het schoon uit de kraan komt. Met dit water wordt er afgewassen, tandjes gepoetst, schoongemaakt enz.

ons regenwater zuiveringsysteem
watertank

Zonder douche gebruiken wij met ons 3tjes 15 liter per dag. Hoe dit kan? Wij hebben een droogtoilet: de Villa Separett. Een waterloos, urinescheidend systeem met een ventilator die het toilet vrijhoud van geurtjes en vocht. De poep en wc-papier gaan in een emmer. Dit kan in een compostvat. M.a.w. wij gebruiken geen water om de wc door te spoelen daardoor besparen wij 33 liter per persoon per dag mee. Wist je dat je per wc spoelbeurt ca.8 liter drinkwater verbruikt.

Elke dag douche is iets van deze tijd. Veel oudere huizen in Nederland hebben/ hadden geen badkamer. Douche doen wij niet elke dag. Het is ook heel ongezond om elke dag te douche. Elke dag douche kan de huid uitdrogen en voor irritaties zorgen. Zo was je goede bacteriën die van nature op je huid leven weg. Kleine scheurtjes zijn het gevolg, waardoor je meer kans maakt op een infectie. Ook voor kinderen geldt dit. Blootstellen aan vuil en bacteriën op jonge leeftijd maken de huid minder gevoelig bij de veroudering. Het beschermt ze tegen allergieën, eczeem, en andere huidaandoeningen. Als er echt geen water is om te douche gebruiken we een teil waar we ons in wassen of douche wij bij vrienden, sportclub of werk. Uitgebreid douche is echt een luxe.

Ja, wij hebben een wasmachine. Hij is meegegaan van ons oude huis. Door de weinig zonuren van afgelopen winter (dus weinig stroom) hebben we de wasmachine nog niet gebruikt in ons Tiny house, dit wordt binnenkort een experiment. Want elk apparaat wat verwarmd verbruikt heeeeeel veel stroom, bv een waterkoker verbruikt ongeveer 2200 Watt. Nu gaan we naar de wasserette waar we zelf onze kleren wassen.

Dit wordt nog een experiment. Als we dit hebben getest laat ik het weten of het gelukt is

Onder onze kraan staat altijd een teil, daar vangen we het water op dat je normaal door laat lopen om het warm water te regelen, met dit water kan worden afgewassen, plantjes water geven enz. Zo proberen we zoveel mogelijk water te herbruiken.

Maar waarom is het verbruiken van water nou zo slecht? Genoeg regen en water in Nederland zou je zeggen. En ja, dat is helemaal waar. Waar het mis gaat is het verwerken en reinigen van water. Dit kost namelijk energie en is daarom slecht voor het milieu. Om water te kunnen drinken wordt het gereinigd doormiddel van chemicaliën die ook een slechte invloed hebben op het milieu.

Caroline

Please follow and like us: