Op schattenjacht naar bramen en bramen jam maken.

augustus 20, 2019 0 Door Caroline

Echt zomerfruit DE BRAAM. Dit heerlijk zoet besje is te vinden van juli tot en met september. Het groeit of beter gezegd woekert langs onze tuin. Ik vind het heerlijk om met Lola dicht bij huis op schattenjacht te gaan en afgelopen maand zijn wij op bramen schattenjacht gegaan in onze achtertuin.

Het groeit hier als een tielelier. Na een uurtje plukken hadden we ongeveer 1 kg bramen in ons bakje en een have kilo bramen in ons buikje. mmm… Ze zijn zo lekker.

aantal tips om bramen te plukken.

 • Pluk niet de bramen die heel laag hangen. Het kan zijn dat er eitjes van de vossenlintworm op zitten. Dit zit in de urine van vossen, honden en katten
 • Pluk niet aan een drukke weg waar veel auto’s en andere gemotoriseerd voertuigen rijden.
 • Omdat er vaak ook wespen aan het snoepen zijn van de bramen is het goed om daar rekening mee te houden. Zorg ervoor dat je mouwen goed sluiten zodat ze niet zomaar in je kleding kunnen vliegen
 • Trek oude kleren aan van stevige stof en dichte schoenen zodat je tegen de doornige struiken beschermd bent.
 • Wanneer je te hard moet trekken aan een braam en hij laat niet los is hij nog niet rijp en ook niet erg lekker.
 • Pluk wat je nodig hebt en niet meer, het is ook voedsel voor andere dieren.

Vooraleer we jam hebben gemaakt hebben we de bramen goed gewassen en ontdaan van allemaal kleine diertjes. (we wilden graag een vegetarische bramen jam maken)

Tijd om jam te maken. Jam maken is heel makkelijk en ik had de beste hulp die je maar kon bedenken! Ik hou niet van onwijs zoet en vond in de supermarkt geleipoeder zonder al te veel suiker. Dit kan je in bijna elke supermarkt vinden. Normaal gebruik ik geleisuiker van ‘Van Giles’ maar heb deze keer voor geleipoeder gekozen, eens iets nieuws.

Ingredienten

 • ongeveer 1 kg gewassen bramen
 • 1 eetlepel citroensap
 • 1 zakje gelei poeder ‘Van Gilse’
 • beetje suiker (wat je zelf wilt, hoeft niet)

Bereidingswijze

Doe de bramen in een grote, hoge pan. Voeg de geleipoeder en citroensap aan toe samen met de gewenste hoeveelheid suiker. Aan te raden is ongeveer 250gr. Ik heb er iets minder suiker aan toegevoegd. Het mengsel langzaam al roerend aan de kook brengen en 1 minuut goed laten borrelend laten koken. De kooktijd dat op de verpakking van de geleipoeder staat gaat in op het moment dat het hele oppervlak van de massa borrelt en dit niet meer door te roeren ongedaan maakt. De potten tot de rand vullen, direct sluiten en 5 minuten op hun kop zetten. Dit is heel makkelijk wil je liever echt geleisuiker dan vind je het recept en bereidingswijze op de verpakking van de geleisuiker.

De potjes waar we de jam hebben ingedaan zat eerst andere voedingswaar in. Zo hebben we de potjes weer kunnen hergebruiken ipv weg te gooien. Voor je de jam in de potje giet, even uitkoken zodat ze geen enkele nare bacterie bevatten en je je jam lang kan bewaren ongeveer 1 jaar. Hoe meer suiker hoe langer je de jam kan bewaren.

Als ik aan het koken ben met mijn hulpje Lola is het ondertussen snoepen geblazen van de jam (als die en beetje afgekoeld is) en de keuken is een bende maar we hebben de grootste lol! Trouwens bramen is een goed kleurmiddel, mooi rozen 🙂

Je kan nog veel meer maken met bramen dan alleen jam. bv taarten en sappen maar ook smoothies, ijs en likeur. Bramen zijn heel gezond. Hieronder een aantal wist je dat..

wist je dat jes…

 • Bramen bevatten veel water met daarnaast genoeg voedingsstoffen, zoals veel vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine C
 • bramen goed voor je weerstand zijn en bevat veel vezels en antioxidanten.
 • de braam familie is van de aardbei
 • Bramen zijn tevens rijk aan vezels en die zijn nodig voor een goede darmwerking

Eet smakelijk,

Caroline

Please follow and like us: